Apa yang selamat untuk dimakan apabila anda hamil?
Tahukah anda? Kajian saintifik terkini mendedahkan bahawa anda tidak perlu mengelakkan makanan tertentu semasa hamil kerana bimbang ia boleh menyebabkan anak-anak anda mengalami alahan.
Jika anda mempunyai alahan kepada sebarang makanan, anda harus terus mengelak daripada memakannya semasa hamil. Walau bagaimanapun, sesetengah wanita tanpa alahan makanan percaya bahawa mengambil makanan tertentu (seperti kacang) semasa mereka hamil boleh menyebabkan alahan pada anak mereka. Walaupun kajian mengenai topik ini sedang dijalankan, cadangan semasa tidak menunjukkan keperluan untuk sekatan makanan diet bagi wanita tanpa alahan makanan. Oleh itu, jika anda sihat dan tidak mengalami alahan makanan, anda boleh mengambil makanan berikut dengan selamat tanpa perlu risau tentang risiko anak anda mengalami alahan:
- susu
- telur
- ikan
- kacang
- gandum
Sudah tentu, terdapat beberapa makanan yang harus dielakkan oleh semua wanita hamil, seperti ikan mentah, daging mentah atau keju yang tidak dipasteurisasi. Ini kerana risiko bakteria atau keracunan makanan dan tiada kaitan dengan alahan.
Bunyavanich S et al. J Allergy Clin Immunol 2014; 133(5):1373-82.
Fleischer DM et al. J Allergy Clin Immunol Pract 2013; 1:29-36.
Frazier AL et al. J AMA Pediatr 2014; 168(2):156-62.
Greer FR et al., Pediatrics 2008; 121(1):183-91.