Bilakah seharusnya saya berikan anak saya, gandum, telur atau kacang?
Tahukah anda? Garis panduan telah berubah untuk memperkenalkan anak anda kepada telur, gandum, ikan dan makanan yang mengandungi kacang tanah. Memberikan anak anda makanan ini lebih awal, dari sekitar usia enam bulan, boleh membantu mencegah alahan makanan.
Alahan makanan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding orang dewasa. Dalam satu laporan di Amerika Utara, kira-kira 5% kanak-kanak di bawah umur lima tahun didapati mempunyai alahan makanan. Selama bertahun-tahun, pakar penjagaan kesihatan mengesyorkan bahawa beberapa makanan penyebab alahan yang paling biasa (termasuk soya, gandum, telur, ikan, kacang pokok, kerang, susu lembu dan kacang tanah) tidak boleh dimasukkan dalam diet kanak-kanak sehingga sekurang-kurangnya berumur satu tahun. Untuk makanan tertentu, ia dinasihati untuk menunggu sehingga umur dua atau tiga tahun. Walau bagaimanapun, amalan menangguhkan pengenalan makanan yang diketahui menyebabkan alahan ini mungkin telah menyumbang kepada peningkatan kes alahan makanan yang dilaporkan.
Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, cadangan telah berubah. Para saintis telah mendapati bahawa, apabila anak anda sudah bersedia dari segi perkembangan, anda tidak perlu menunggu sebelum memberikan makanan ini kepada anak anda yang sihat, sebaik sahaja mereka memulakan makanan pelengkap. Kajian mendapati bahawa menangguhkan untuk memberikan makanan penyebab alahan kepada kanak-kanak, melebihi usia enam hingga 10 bulan, boleh meningkatkan risiko alahan makanan. Cadangan bahawa memperkenalkan makanan ini lebih awal dan memakannya secara berkala dalam jumlah yang kecil, boleh membantu sistem imun anak anda bertoleransi dengan lebih baik terhadap beberapa makanan ini, dan membantu mencegah reaksi alahan. Garis panduan baharu mengesyorkan memberi kacang tanah (tanah, dalam tekstur yang sesuai dengan umur) dan makanan yang mengandungi gluten kepada kanak-kanak yang sihat dari usia enam bulan iaitu sekitar masa anda memulakan pemakanan pelengkap. Kacang tanah perlu dikisar untuk kanak-kanak di bawah empat tahun bagi mengelakkan risiko tercekik. Gluten terdapat dalam makanan yang diperbuat daripada gandum, rai, dan barli - contohnya, roti, pasta, bijirin, dan keropok. Jika anak anda mempunyai ekzema, sejarah alahan keluarga atau sebarang alahan makanan semasa, berbincang dengan pakar penjagaan kesihatan anda sebelum memperkenalkan makanan yang berpotensi mencetuskan alahan.
Tunggu dan lihat
Berikan si manja anda merasa makanan ini secara satu persatu, kemudian tunggu beberapa hari sebelum mencuba yang lain, supaya anda dapat mengenal pasti sama ada makanan tertentu menyebabkan tindak balas. Susu lembu tidak disyorkan sebelum umur satu tahun, walaupun produk tenusu lain, seperti yogurt, boleh diberikan selepas umur enam bulan. Ia juga dipercayai bahawa penyusuan mungkin menawarkan sedikit perlindungan terhadap alahan, jadi teruskan memberi makan anak anda selama yang anda boleh, terutamanya jika terdapat sejarah alahan dalam keluarga.
Rujukan
https://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db10.htm (Accessed December 18, 2017)
Du Toit G, et al. N Engl J Med 2016; 374(15):1435-43.
Du Toit G, et al. N Engl J Med 2015; 372(9):803-13.
Fewtrell M, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64(1): 119-32.
Ierodiakonou D, et al. JAMA. 2016; 316(11):1181-92.
Togias A, et al.J Allergy Clin Immunol. 2017; 139(1):29-44.